Sos boloński z soczewicy


sos boloński z soczewicy

Myślę, że masz czasami ochotę na wegański sos boloński do makaronu, zdrowy i pyszny. Dzisiaj chciałam Ci pokazać jak robię sos boloński z soczewicy czerwonej która się szybko gotuje, tak więc nie będziesz długo stać przy garnkach i możesz ten czas spędzić przyjemniej 😉

Składniki:

  • ok 1 szklanki soczewicy czerwonej,
  • 3 łodygi selera naciowego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 mała marchewka,
  • 1 cebula,
  • 1 puszka pomidorów krojonych (lub świeże),
  • ew. 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • olej,
  • sól, pieprz, liść laurowy.

Wykonanie:

Umyj warzywa. Pokrój marchewkę i cebulę w niedużą kostkę, selera naciowego w ok 0,5 cm plastry. W garnku, na niedużej ilości oleju usmaż cebulę, marchew i selera, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, krótko podsmaż. Opłucz soczewicę, wrzuć ją do garnka z warzywami, zalej wodą, trochę ponad jej poziom, dodaj liścia laurowego. Gotuj na małym ogniu do momentu aż soczewica zrobi się miękka ale nie będzie się rozpadała. Sprawdź również czy marchewka jest miękka. Wlej do garnka pomidory oraz dodaj na początek 1 łyżkę koncentratu. Przypraw do smaku solą i pieprzem, gotuj przez kilka minut. Musisz pilnować czy sos jest odpowiedniej konsystencji, jeśli było za dużo płynu odparuj ją, jeśli za mało dolej więcej wody lub dodaj pomidorów. Jeśli sos jest mało pomidorowy w smaku dodaj więcej koncentratu. Zjadaj go na gorąco jak dodatek do makaronu – sos boloński z soczewicy wcale nie musi być tylko do spaghetti ;).

Gdyby zostało Ci dużo sosu bolońskiego możesz gorący przełożyć do słoika i zakręcić by się zapasteryzował a po ostudzeniu schować do lodówki. W ten sposób masz pewność, że się nie zepsuje i możesz go zjeść w ciągu kilku dni. Oczywiście możesz go też zamrozić, jeśli masz miejsce. To również dobra forma przechowywania pozostałego jedzenia, tak by się nie zmarnowało 😉
Obojętnie który ze sposobów przechowania wybierzesz, pamiętaj by przykleić na opakowaniu kartkę z nazwą tego co jest w środku oraz datę przyrządzenia. Szczególnie po zamrożonych potrawach czasami jest ciężko rozpoznać co się zamroziło i kiedy 😉

sos boloński z soczewicy
sos boloński z soczewicy

Smacznego!!!

Jeśli lubisz sosy, koniecznie spróbuj zielonego sosu na bazie kaszy jaglanej 🙂

https://zakreconywegeobiad.pl/zielony-sos-na-bazie-kaszy-jaglanej/#

Zapisz

Zapisz


Drukuj
Previous Książki które zmieniły moje życie - M. Tombak
Next Krokiety ziemniaczane w waflu

No Comment

Leave a reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *