Krokiety ziemniaczane w waflu


Długo szukałam wegańskich wafli, żeby zrobić krokiety ziemniaczane w waflu. Gdzieś, kiedyś o nich słyszałam i postanowiłam zrobić je w domu. Udało, się kupiłam wegańskie andruty (okrągłe – firmy Vika) w jednym z hipermarketów.

Krokiety ziemniaczane w waflu, mogą być dodatkiem do obiadu, lub zimną przekąską. Są dosyć proste do zrobienia, chociaż wydaje się, że nie łatwo będzie zawinąć wafla z nadzieniem.

Składniki:

  • opakowanie wegańskich wafli,
  • ok 1 kg ziemniaków (przed obraniem),
  • mleko sojowe – kilka łyżek w zależności od tego jakie ziemniaki są,
  • szczypiorek,
  • 2 łyżki cebuli prażonej (kupnej lub domowej),
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa,
  • 1/2 szklanki drobno zmielonych płatków kukurydzianych (najlepiej bez dodatków),
  • olej.

Wykonanie:

Ziemniaki umyj, obierz i ugotuj do miękkości, odcedź je. Jeszcze gorące przeciśnij przez praskę lub utłucz tłuczkiem (możesz również zmielić blenderem ręcznym). Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, szczyptę gałki muszkatołowej, posiekany szczypiorek oraz cebulę prażoną. Jeśli ziemniaki są bardzo suche dodaj do nich kilka łyżek mleka sojowego, dobrze wymieszaj masę ziemniaczaną, spróbuj jej i przypraw do smaku solą i pieprzem. Jeśli udało Ci się kupić kwadratowe lub prostokątne wafle, nie masz problemu, jeśli jednak tak masz okrągłe, musisz obciąć im z dwóch stron (naprzeciwko siebie) kawałki tak by otrzymać prostokąt z zaokrąglonymi z dwóch stron brzegami. Moje wafle były z jednej strony płaskie i na tej stronie rozkładałam farsz. Farsz rozłóż na całym waflu (wtedy cały zmięknie i będzie go łatwiej zawinąć), na grubość ok 1 cm – na brzegach cieniej. Nakładaj farsz na wafle do jego wykończenia, zostaw je aż zmiękną.  Zawijaj od zaokrąglonej strony, ale dopiero jak cały wafel będzie miękki. Odłóż je do całkowitego ostygnięcia (do lodówki). Po minimum godzinie wyjmij zawijasy z lodówki i pokrój na kawałki (takie jakie chcesz).

Jeśli masz mniej czasu możesz teraz obtoczyć je w zmielonych płatkach i usmażyć, lub gdy chcesz grubszą i bardziej chrupiącą panierkę wymieszaj część płatków z odrobiną wody żeby uzyskać płynny zamiennik jajka i dopiero obtocz je w zmielonych płatkach. Smaż z każdej strony na oleju, tak by były brązowe. Obie wersje są pyszne, przy drugiej trzeba uważać podczas smażenia bo może trochę pryskać, ale ich mocno chrupiąca skórka jest tego warta 🙂

krokiety ziemniaczane w waflu
Krokiet w podwójnej panierce
krokiety ziemniaczane w waflu
Krokiet w samych płatkach kukurydzianych

Smacznego!!!

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Drukuj
Previous Sos boloński z soczewicy
Next Ryż z jabłkiem najprostszy

4 komentarze

  1. Avatar
    margot
    31 marca 2017
    Odpowiedz

    jakie fajne ,a jakie te wafle są (można prosić nazwę i nazwę marketu gdzie je można kupić)?

    • Avatar
      31 marca 2017
      Odpowiedz

      Margot, nie pamiętam w którym markecie 🙁 Firma Vika, na żółtym tle jest napis WAFERS WAFLE TORTOWE 🙂

  2. Avatar
    margot
    4 kwietnia 2017
    Odpowiedz

    Będę szukać , pozdrawiam

    • Avatar
      4 kwietnia 2017
      Odpowiedz

      Jak zobaczę w sklepię to napiszę Ci w którym są 🙂

Leave a reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *