Postne spaghetti z cukinii z pomidorowym sosem

Zapraszam na pyszne postne spaghetti z cukinii z pomidorowym sosem. Oprócz tego że pyszne to szybkie w przygotowaniu 🙂

Składniki (na 1 porcję):

– 1 niezbyt gruba cukinia (z małymi pestkami),
– 1 pomidor,
– 1 mały ząbek czosnku,
– kilka liści bazylii,
– sól, trochę pieprzu.

Wykonanie:

Pomidora zblendować z czosnkiem i odrobiną soli, pod koniec dodając bazylię . Cukinię pokroić w długie cienkie paski (najlepiej na mandolinie), ugotować do miękkości na parze lub w lekko osolonej wodzie. Podczas gotowania cukinii zagotować krótko sos pomidorowy. Cukinię odcedzić, polać sosem i ozdobić listkami bazylii.

Postne spaghetti z cukinii z pomidorowym sosem
Postne spaghetti z cukinii z pomidorowym sosem

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Smacznego!!!

print
Podziel się swoją opinią
Edyta Stępczyńska
Edyta Stępczyńska

Szefowa kuchni, weganka, blogerka. Autorka "Wegańskiej Kuchni Polskiej".

Artykuły: 692

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *