Szybka zupa miso na bulionie Amandin

Często nie mamy czasu na długie stanie “przy garach” pomocne mogą być wtedy gotowe półprodukty, ale nie wysoko przetworzone z samą chemią a dobre jakościowo buliony w płynie. W Polsce nie są jeszcze zbyt znane, przodują buliony w kostkach, przepełnione tym czego nie chcemy.

W moje ręce trafiły buliony hiszpańskiej produkcji marki AMANDIN, organiczne z bardzo dobrym składem. W sprzedaży jest kilka smaków tych bulionów (wszystkie wegańskie): warzywny, cebulowy, miso, orientalny. Buliony te są dostępne w sklepach internetowych i stacjonarnych ze zdrową żywnością.

Z braku czasu postanowiłam wykorzystać bulion miso do zrobienia szybkiej zupy miso i przy okazji spróbować “jak to smakuje” i czy w ogóle stało obok miso 😉

Składniki:

  • 1 l bulionu miso ANAMNDIN,
  • garść drobnych kawałków grzybów mun,
  • 2 płaty glonów nori (tych do sushi),
  • 2 – 3 marchewki,
  • por o długości ok 5 cm,
  • 2 – 3 liście kapusty pekińskiej,
  • garść makaronu ryżowego lub sojowego,
  • sos sojowy do smaku,
  • sezam,
  • szczypior,
  • tofu wędzone (ok 200 g).

Wykonanie:

Bulion wlać do garnka, dodać do niego grzyby mun, chwile gotować. Marchewkę pokroić obieraczką do warzyw na cienkie paski, pora pokroić w zapałki dodać do garnka. Porwać na małe kawałki glony wrzucić do zupy. Gdy już warzywa będą miękkie dodać do nich makaron i pokrojoną w paski kapustę, zmniejszyć gaz i chwilę podgrzewać aż makaron będzie miękki, przyprawić do smaku sosem sojowym i ostrą papryką o ile lubimy. Tofu pokroić w kostkę i usmażyć na złoto na niewielkiej ilości oleju. Rozlać zupę do misek, posypać, szczypiorkiem, sezamem i tofu, zjadać póki gorące.
Ta zupa jest obłędna, prawdziwe miso. Dodałam do smaku odrobinę sosu sojowego bo była mało słona (wg mnie) i nic innego nie potrzebowałam, bulion dał tak wyraźny smak miso, że niczego więcej nie potrzebowałam.
Oczywiście możecie też tą zupę zrobić “na wodzie” i na koniec dodać rozmieszaną pastę miso, ale jak można sobie życie ułatwić nie tracąc przy tym na smaku, to dlaczego nie 🙂

Dla zainteresowanych skład bulionu AMANDIN: woda, miso 7% (soja, brązowy ryż, sól morska), cebula, algi morskie Wakame 0,2% Surowce pochodzą z rolnictwa ekologicznego.

IMG_0796 (2)

Smacznego!!!

Jeśli w  Waszych sklepach nie ma produktów AMANDIN, poproście sprzedawcę by się skontaktował z VEGAMARKET

logo-2016-35x29,9

print
Podziel się swoją opinią
Edyta Stępczyńska
Edyta Stępczyńska

Szefowa kuchni, weganka, blogerka. Autorka "Wegańskiej Kuchni Polskiej".

Artykuły: 692

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *