Tofucznicę chyba zna już każdy wege, dodatki do niej mogą być przeróżne (tak jak np szparagi), ja robię w różnych wersjach, od dzisiaj ulubioną będzie ta z boczniakami 🙂 Jak każda jest prosta do zrobienia.

 

 

Składniki:

– 1 paczka tofu (300 g),
– ok 200 g boczniaków,
– szczypiorek,
– olej (np kokosowy),
– szczypta kurkumy,
– sól różowa (kala namak),
– pieprz.

 

Wykonanie:

Tofu rozgnieć dokładnie widelcem, boczniaki umyj, osusz i pokrój na kawałki, szczypiorek posiekaj. Rozgrzej na patelni olej, wrzucić na niego boczniaki, smaż do zbrązowienia, dodaj tofu oraz 1/3 łyżeczki soli, dodaj szczyptę kurkumy dobrze wymieszaj. Smaż przez kilka minut, na koniec dodaj szczypiorek, przypraw do smaku pieprzem i ew. dosól. Podawaj od razu gorące.

tofucznica z boczniakami
tofucznica z boczniakami
tofucznica z boczniakami
tofucznica z boczniakami

Smacznego!!!

print

Podziel się swoją opinią
Edyta Stępczyńska
Edyta Stępczyńska

Szefowa kuchni, weganka, blogerka. Autorka "Wegańskiej Kuchni Polskiej".

Artykuły: 692

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *