Tofucznicę chyba zna już każdy wege, dodatki do niej mogą być przeróżne (tak jak np szparagi), ja robię w różnych wersjach, od dzisiaj ulubioną będzie ta z boczniakami 🙂 Jak każda jest prosta do zrobienia.
Składniki:
– 1 paczka tofu (300 g),
– ok 200 g boczniaków,
– szczypiorek,
– olej (np kokosowy),
– szczypta kurkumy,
– sól różowa (kala namak),
– pieprz.
Wykonanie:
Tofu rozgnieć dokładnie widelcem, boczniaki umyj, osusz i pokrój na kawałki, szczypiorek posiekaj. Rozgrzej na patelni olej, wrzucić na niego boczniaki, smaż do zbrązowienia, dodaj tofu oraz 1/3 łyżeczki soli, dodaj szczyptę kurkumy dobrze wymieszaj. Smaż przez kilka minut, na koniec dodaj szczypiorek, przypraw do smaku pieprzem i ew. dosól. Podawaj od razu gorące.
Smacznego!!!