Zielony makaron z bio tofu

Dzisiaj mam dla Was przepis na smażone jedzenie 🙂 Makaron z tapioką i zieloną herbatą.

Składniki (dla 2 osób):

– 1/2 paczki makaronu z zieloną herbatą,
– 1/2 bio tofu wędzonego Polsoi,
– 1 duża cebula,
– 10 pieczarek,
– 1/4 kapusty pekińskiej,
– sos sojowy,
– pieprz, papryka wędzona, pieprz kajeński,
– 1 ząbek czosnku,
– sezam,

– olej kokosowy do smażenia.

Wykonanie:

Tofu pokroić w grubą kostkę, pieczarki poprzekrawać na pół i każdą w grube kawałki, cebule pokroić w półplastry, kapustę pekińską a w cienkie paski. Zagotować wodę, wrzucić do wrzątku makaron, lekko posolić wodę, przykryć pokrywką i odstawić na kilka minut.
Na patelni rozgrzać olej kokosowy, wrzucić cebulę, chwile podsmażyć, dodać pieczarki, wymieszać, podsmażyć tak by puściły sok i pozwolić mu odparować, dodać tofu, również przez chwilę podsmażyć. Polać całość sosem sojowym, przyprawić, pod koniec dodać kapustę pekińską. Gdy już kapusta będzie miękka wrzucić na patelnię odsączony makaron, porządnie wymieszać. Gorące wyłożyć na talerze, posypać sezamem.

Smacznego!!!

print
Podziel się swoją opinią
Edyta Stępczyńska
Edyta Stępczyńska

Szefowa kuchni, weganka, blogerka. Autorka "Wegańskiej Kuchni Polskiej".

Artykuły: 692

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *