Zielony makaron z bio tofu


Dzisiaj mam dla Was przepis na smażone jedzenie 🙂 Makaron z tapioką i zieloną herbatą.

Składniki (dla 2 osób):

– 1/2 paczki makaronu z zieloną herbatą,
– 1/2 bio tofu wędzonego Polsoi,
– 1 duża cebula,
– 10 pieczarek,
– 1/4 kapusty pekińskiej,
– sos sojowy,
– pieprz, papryka wędzona, pieprz kajeński,
– 1 ząbek czosnku,
– sezam,

– olej kokosowy do smażenia.

Wykonanie:

Tofu pokroić w grubą kostkę, pieczarki poprzekrawać na pół i każdą w grube kawałki, cebule pokroić w półplastry, kapustę pekińską a w cienkie paski. Zagotować wodę, wrzucić do wrzątku makaron, lekko posolić wodę, przykryć pokrywką i odstawić na kilka minut.
Na patelni rozgrzać olej kokosowy, wrzucić cebulę, chwile podsmażyć, dodać pieczarki, wymieszać, podsmażyć tak by puściły sok i pozwolić mu odparować, dodać tofu, również przez chwilę podsmażyć. Polać całość sosem sojowym, przyprawić, pod koniec dodać kapustę pekińską. Gdy już kapusta będzie miękka wrzucić na patelnię odsączony makaron, porządnie wymieszać. Gorące wyłożyć na talerze, posypać sezamem.

Smacznego!!!

Drukuj
Previous Kalafior na surowo
Next Ciasto marchewkowe z wytłoków

No Comment

Leave a reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *