Alu patra – jedzenie do pracy


Padło na alu patrę, którą kiedyś robiłam (nie ma jej na blogu) ze “standardowym” nadzieniem (ziemniaki, kokos,  sezam itd), tym razem zrobiłam inne, z tego co miałam. Wyszło pysznie 🙂 Alu patra to w skrócie rolada z ciasta podobnego do pierogowego z nadzieniem, po zawinięciu kroi się na plastry i smaży.

Składniki na ciasto:

– 200 g mąki pszennej + ew.
na podsypywanie (ja dałam ok 1/4
mąki razowej),
– kurkuma,
sól,
– 2 łyżki oleju,
– ok pół szklanki wody,
– olej do smażenia.

Nadzienie (bez dokładnych proporcji):

– ok 6 ugotowanych wcześniej zimnych ziemniaków,
– ugotowana kasza gryczana niepalona (miałam jej trochę więcej niż ziemniaków po ugnieceniu, ale myślę że spokojnie może być w proporcji 1:1), zimna,
– 3-4 pieczarki,
– natka pietruszki,
– szczypiorek,
– przyprawy: sól, pieprz, pieprz ziołowy, papryka słodka, pieprz kajeński i inne ulubione.

Wykonanie:

Wymieszać mąkę z kurkumą, dodać wodę i 2 łyżki oleju, wyrobić gładkie i elastyczne ciasto, jeśli trzeba dodawać po trochu mąkę lub ew.wodę gdy ciasto będzie za rzadkie. Wg mnie lepiej żeby było bardziej twarde, ja zrobiłam odrobinę za miękkie i przez to podczas krojenia już zawiniętego rulonu musiałam plasterki rozkładać bo się do środka schodziły. Myślę że w czasie gdy szykujemy farsz ciasto może leżeć w lodówce.

Farsz:

Ziemniaki ugnieść widelcem lub przecisnąć przez praskę, dodać kaszę, pokrojone w bardzo drobną kostkę pieczarki, posiekaną zieleninę (tyle ile mamy ochotę dodać), przyprawić do smaku.

Rozwałkować cienko ciasto (nie więcej niż 0,5 cm), rozłożyć na nim warstwę nadzienia nie dochodząc do brzegów (zostawić kawałek bez nadzienia żeby się ciasto przykleiło do siebie). Przy wałkowaniu ciasta i później krojeniu go, trzeba podsypywać je mąką.

Kroimy ciasto na plastry grubsze niż 1 cm, obtaczamy je w mące lub np w mące z dodatkiem sezamu, lub panierce z bułki.

Smażymy na rozgrzanej patelni, z obu stron, aż będą ładnie przypieczone.


Są pyszne na ciepło i na zimno do pracy 🙂

 Smacznego w pracy 😉

print
Previous Jedzenie do pracy
Next Fasolowe salami

1 Comment

  1. 12 października 2016
    Odpowiedz

    Bardzo dobry wpis 🙂

Leave a reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *