Dynia z tofu i ryżem

Ciąg dalszy pysznych 3 składnikowych dań w moim domu 🙂 Tym razem dynia z tofu i ryżem. Szybkie i dzięki wędzonemu tofu przepyszne danie.

Składniki (na 3 porcje):

– ok 2 kg dyni (u mnie wspaniała mocno pomarańczowa Muscat de Provence),
– 1 opakowanie tofu wędzonego,
– 2-3 ząbki czosnku,- kumin (kmin rzymski),
– ok 2 cm świeżego imbiru,
– sos sojowy, pieprz,
– olej,
– dowolna zielenizna do posypania,
– ew. 1 łyżka oleju kokosowego,

– ryż jaśminowy.

Wykonanie:

Czosnek pokrój w plastry, odstaw na 10 minut (wtedy po podgrzaniu zachowuje wszystkie swoje wspaniałe właściwości), tofu pokrój w grube kawałki, przesmaż na brązowo, pod koniec skrapiając je sosem sojowym. Dynie umyj, pokrój w paski, obierz i umyj raz jeszcze, pokrój w kostkę.

Wrzucić ją do garnka i dusić bez wody (ta dynia jest soczysta, jeśli masz suchą można ją na początek trochę podlać wodą), dodaj trochę kuminu, sosu sojowego, czosnek i starty imbir. Dynię duś do miękkości pod koniec dodając usmażone tofu, gdy jest potrzeba przypraw jeszcze do smaku, możesz dodać łyżkę oleju kokosowego.

Podawaj z ryżem (najlepszy jaśminowy do tego), posypane zieleniną 🙂
Szybkie do zrobienia i pełne smaku 🙂

dynia z tofu i ryżem
dynia z tofu i ryżem

Smacznego!!!

print

Podziel się swoją opinią
Edyta Stępczyńska
Edyta Stępczyńska

Szefowa kuchni, weganka, blogerka. Autorka "Wegańskiej Kuchni Polskiej".

Artykuły: 690

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *