Kotlety z selera i płatków


Pyszne, lekko słodkie w sam raz do ziemniaków kotlety 🙂

Składniki:

– ok 200 g selera,
– 1/2 szklanki płatków owsianych,
– szczypiorek,
– przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, pieprz ziołowy, papryka wędzona,
– olej do smażenia.

Wykonanie:

Płatki zalać gorącą wodą tak żeby były przykryte, przykryć i odstawić do namięknięcia. W tym czasie umyć, obrać i zetrzeć na grubej tarce selera. Płatki odcisnąć z wody, połączyć z selerem, dodać pokrojony drobno szczypiorek, przyprawić do smaku.
Można usmażyć cienkie jak placki ziemniaczane albo ulepić z nich kotlety, chociaż nie idzie to najłatwiej to kotlety się nie rozwalają podczas smażenia. Nie obtaczałam ich w żadnej panierce i smażyłam na bardzo niewielkiej ilości oleju, ale patelnia mi na  to pozwoliła 🙂

Smacznego!!!

Drukuj
Previous Bulion na obierkach z ziemniaków i gorący kubek
Next Kartofel salad czyli sałatka ziemniaczana

No Comment

Leave a reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *