Pyszne, lekko słodkie w sam raz do ziemniaków kotlety 🙂
Składniki:
– ok 200 g selera,
– 1/2 szklanki płatków owsianych,
– szczypiorek,
– przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, pieprz ziołowy, papryka wędzona,
– olej do smażenia.
Wykonanie:
Płatki zalać gorącą wodą tak żeby były przykryte, przykryć i odstawić do namięknięcia. W tym czasie umyć, obrać i zetrzeć na grubej tarce selera. Płatki odcisnąć z wody, połączyć z selerem, dodać pokrojony drobno szczypiorek, przyprawić do smaku.
Można usmażyć cienkie jak placki ziemniaczane albo ulepić z nich kotlety, chociaż nie idzie to najłatwiej to kotlety się nie rozwalają podczas smażenia. Nie obtaczałam ich w żadnej panierce i smażyłam na bardzo niewielkiej ilości oleju, ale patelnia mi na to pozwoliła 🙂
Smacznego!!!