Szybkie i proste do zrobienia danie, czyli takie które większość osób lubi 😉
Składniki:
- ryż jaśminowy lub basmati ok 200 g surowego,
- 1 szklanka mrożonej marchewki z groszkiem,
- ok 1/2 szklanki fasolki szparagowej mrożonej (lub więcej),
- 1/2 puszki czerwonej fasoli,
- 1/2 puszki kukurydzy (lub mrożona),
- przyprawa meksykańska do smaku (kupuję na wagę w sklepie z przyprawami), ale można własnoręcznie skomponować z chili, oregano, bazylii, cząbru, czosnku, papryki słodkiej,
- sólo do smaku.
Wykonanie:
Ryż płuczemy, gotujemy zalewając wodą w proporcjach 1:1, przykrywamy pokrywką i gotujemy na małym ogniu do momentu aż wchłonie wodę (bez mieszania). Ryż powinien być ugotowany na sypko, po ugotowaniu, mieszamy go widelcem by rozdzielić ziarenka.
Do drugiego garnka wrzucamy najpierw fasolę szparagową, gdy będzie miękła wrzucamy marchewkę z groszkiem, możemy również dodać odsączoną kukurydzę a na końcu fasolę (bez wody). Najlepiej gotować warzywa w jak najmniejszej ilości wody. Na patelnię z odrobiną oleju wrzucamy na chwilę warzywa (jeśli mają wodę pozwalamy jej odparować), dodajemy ryż, przyprawiamy do smaku i gotowe!
Ryż zjadamy na obiad lub zabieramy na śniadanie do pracy 🙂
Smacznego!!!
Jeśli lubisz ryż, może zainteresuje Cię taki po indyjsku z pieprzem?
https://zakreconywegeobiad.pl/milagu-sadam-indyjski-ryz-z-pieprzem/