Zostaje Ci czasami trochę ugotowanego ryżu i zastanawiasz się co z nim zrobić? Ostatnio miałam taki dylemat i wpadałam na pomysł, żeby zrobić z niego szybką słodką kolację, czyli ryż z jabłkiem.
Ilość składników zależy od tego ile masz ryżu, potraktuj to jako inspirację 🙂 Do zrobienia dania możesz użyć obojętnie jakiego ryżu. Oczywiście, jeśli chcesz możesz specjalnie ugotować ryż, ale szybciej będzie gdy wykorzystasz już wcześniej ugotowany.
Składniki:
- ok 1 szklanki ugotowanego ryżu,
- dowolne mleko roślinne,
- 1 soczyste, słodkie jabłko,
- cynamon,
- melasa karobowa do polania (z Netto).
Wykonanie:
Już po składnikach widzisz, że przygotowanie tego ryżu z jabłkiem jest banalnie proste 😉 Jabłka zetrzyj na grubej tarce lub pokrój w kostkę, wrzuć ryż i jabłka do garnka, zalej je mlekiem (tak by były delikatnie zakryte). Gotuj do czasu aż jabłka zmiękną i ryż wchłonie mleko, dodaj tyle ile lubisz cynamonu. Najlepiej zjadaj od razu na ciepło, chociaż możesz też wziąć go do pracy na lunch. Taki ryż nadaje się do zjedzenia o każdej porze dnia, od Ciebie zależy kiedy go zjesz 😉 Pysznie smakuje polane na wierzchu melasą karobową, możesz też tak jak ja ozdobić go plastrami jabłka (szczerze mówiąc sam ryż nie wygląda zbyt apetycznie) lub innymi owocami.
Smacznego!!!