Top 5 przepisów śniadaniowych na lato – na słodko


Nastały upały, czego nie da się nie zauważyć 😀 Nie mam ochoty na rozpychające ciepłe, tłuste jedzenie, być może macie podobnie, dlatego postanowiłam zebrać razem najlepsze przepisy na taką pogodę.

  • Pudding z chia z owocami – w tym przepisie mango można zastąpić dowolnymi sezonowymi owocami.
    Nasiona chia są zdrowe i idealne na śniadanie, przez kilka godzin po ich zjedzeniu nie jest się głodnym. Zawierają błonnik, bogactwo minerałów, białko, kwasy Omega-3 i mikroelementy.
    Jeśli chodzi o moje doświadczenia z chia, słyszałam, że zdarza się, iż nasiona nie pęcznieją.Osobiście nie miałam takiego przypadku chociaż, kupuję chia z różnych źródeł. Moją metodą teraz na chia, jest zalanie mlekiem roślinnym (obojętnie jakim), porządne wymieszanie tak by nasiona nie pływały na wierzchu mleka i po kilkunastu minutach ponowne wymieszanie. Nasiona pęcznieją nawet stojąc w kuchni na blacie (bez wkładania do lodówki), oczywiście po wymieszaniu można je schować.

Pudding z chia i mango – raw

  • Śniadanie na bazie owoców i ziaren

Pożywne, pyszne. Można je przygotować wcześniej i mieć przygotowaną bazę na kilka dni. Od Was zależy jakich dodatków użyjecie.

Pożywne śniadanie na bazie owców i orzechów wg. France Guilain

  • Pankejki z musem jabłkowym

Klasyka w trochę innym wydaniu 🙂

Pankejki (pancakes) z musem jabłkowym

  • Budyń czekoladowy

Pomysł na budyń stary i może nie modny, ale smakiem się broni 🙂

Budyń czekoladowy

print
Previous Owies - zdrowy i nie tylko do jedzenia
Next Inulina + najprostsze kokosanki

No Comment

Leave a reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *