Nastały upały, czego nie da się nie zauważyć 😀 Nie mam ochoty na rozpychające ciepłe, tłuste jedzenie, być może macie podobnie, dlatego postanowiłam zebrać razem najlepsze przepisy na taką pogodę.
- Pudding z chia z owocami – w tym przepisie mango można zastąpić dowolnymi sezonowymi owocami.
Nasiona chia są zdrowe i idealne na śniadanie, przez kilka godzin po ich zjedzeniu nie jest się głodnym. Zawierają błonnik, bogactwo minerałów, białko, kwasy Omega-3 i mikroelementy.
Jeśli chodzi o moje doświadczenia z chia, słyszałam, że zdarza się, iż nasiona nie pęcznieją.Osobiście nie miałam takiego przypadku chociaż, kupuję chia z różnych źródeł. Moją metodą teraz na chia, jest zalanie mlekiem roślinnym (obojętnie jakim), porządne wymieszanie tak by nasiona nie pływały na wierzchu mleka i po kilkunastu minutach ponowne wymieszanie. Nasiona pęcznieją nawet stojąc w kuchni na blacie (bez wkładania do lodówki), oczywiście po wymieszaniu można je schować.
- Śniadanie na bazie owoców i ziaren
Pożywne, pyszne. Można je przygotować wcześniej i mieć przygotowaną bazę na kilka dni. Od Was zależy jakich dodatków użyjecie.
Pożywne śniadanie na bazie owców i orzechów wg. France Guilain
- Pankejki z musem jabłkowym
Klasyka w trochę innym wydaniu 🙂
- Budyń czekoladowy
Pomysł na budyń stary i może nie modny, ale smakiem się broni 🙂