Zielone risotto

Pyszne zielone risotto z dodatkiem orzechów włoskich.

Składniki:

  • 1 szklanka ryżu,
  •  bulion (lub woda)
  • 500 g szpinaku świeżego lub kilka kostek mrożonego w liściach,
  •  2 ząbki czosnku,
  • 1 cebula,
  • olej,
  • 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich,
  • oregano,
  • sól, pieprz,
  • sok z cytryny.

Wykonanie:

Zacznij od namoczenia ryżu w misce, w “międzyczasie” wypłucz i umyj dokładnie szpinak – o ile korzystasz ze świeżego – odsącza go lekko.

Duś szpinak przez kilka minut we własnym sosie, tak żeby zmiękł. Ryż wypłucz i odsącz na sicie. Cebulę pokrój w grubą kostkę, czosnek w drobną. Rozgrzej olej na dużej patelni lub w rondlu. Wrzuć na nią cebulę, chwilę smaż, zmniejsz ogień i dodaj czosnek, lekko posól. Do podsmażonej cebuli dodaj ryż, smaż ok 5 minut, mieszając co jakiś czas. Wlej na patelnie bulion (lub wodę), tak żeby przykrył ziarna ryżu.

Szpinak, pokrój na mniejsze kawałki, dorzuć razem z posiekanymi orzechami i odrobiną oregano do gotującego się ryżu, wymieszaj. Gotuj do miękkości ryżu, podlewając bulionem (ryż musi się gotować w wodzie żeby był miękki, więc trzeba dolewać wody gdy zostanie wchłonięta).

Gdy ryż będzie już miękki odparuj resztę pozostałego płynu, przypraw całość pieprzem i ewentualnie solą oraz do smaku sokiem z cytryny. Podawaj zielone risotto na gorąco.

zielone risotto

Smacznego!!!

print
Podziel się swoją opinią
Edyta Stępczyńska
Edyta Stępczyńska

Szefowa kuchni, weganka, blogerka. Autorka "Wegańskiej Kuchni Polskiej".

Artykuły: 692

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *