Pyszne zielone risotto z dodatkiem orzechów włoskich.
Składniki:
- 1 szklanka ryżu,
- bulion (lub woda)
- 500 g szpinaku świeżego lub kilka kostek mrożonego w liściach,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 cebula,
- olej,
- 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich,
- oregano,
- sól, pieprz,
- sok z cytryny.
Wykonanie:
Zacznij od namoczenia ryżu w misce, w “międzyczasie” wypłucz i umyj dokładnie szpinak – o ile korzystasz ze świeżego – odsącza go lekko.
Duś szpinak przez kilka minut we własnym sosie, tak żeby zmiękł. Ryż wypłucz i odsącz na sicie. Cebulę pokrój w grubą kostkę, czosnek w drobną. Rozgrzej olej na dużej patelni lub w rondlu. Wrzuć na nią cebulę, chwilę smaż, zmniejsz ogień i dodaj czosnek, lekko posól. Do podsmażonej cebuli dodaj ryż, smaż ok 5 minut, mieszając co jakiś czas. Wlej na patelnie bulion (lub wodę), tak żeby przykrył ziarna ryżu.
Szpinak, pokrój na mniejsze kawałki, dorzuć razem z posiekanymi orzechami i odrobiną oregano do gotującego się ryżu, wymieszaj. Gotuj do miękkości ryżu, podlewając bulionem (ryż musi się gotować w wodzie żeby był miękki, więc trzeba dolewać wody gdy zostanie wchłonięta).
Gdy ryż będzie już miękki odparuj resztę pozostałego płynu, przypraw całość pieprzem i ewentualnie solą oraz do smaku sokiem z cytryny. Podawaj zielone risotto na gorąco.
Smacznego!!!