Pyszny, aromatyczny zielony sos, do klusek, ziemniaków czy innych potraw. Do tej pory pewnie nie myślałaś, żeby zrobić sos z kaszy jaglanej, ale ona jest tak uniwersalna, że można z niej bardzo wiele dań przyrządzić.
Nadaje się nie tylko do deserów, jaglanek czy kotletów, ale uwierz również na sosy 🙂
Składniki:
- 4 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej,
- mała garść nerkowców,
- pęczek koperku,
- sok z 1/2 cytryny,
- 1/2 łyżki oleju,
- 1 – 2 ząbki czosnku,
- szczypta startej gałki muszkatołowej,
- sól i pieprz do smaku,
- woda.
Wykonanie:
Wszystkie składniki włóż do blendera kielichowego (najlepiej w szybkoobrotowym). Dodawaj po trochu wody, aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Miksuj długo na najwyższych obrotach, aby wszystkie składniki dokładnie się rozdrobniły, koper może pozostać w mniejszych kawałkach. Sos jest na zimno, ale możesz go również podgrzać. To jest proste i pyszne 🙂
Smacznego!!!
Z kaszy jaglanej możesz np wyczarować: