Kasza gryczana z cukinią i tofu

Wiem, że czasami nie masz czasu na wymyślne potrawy, chcesz zjeść szybko coś pysznego ale mało wymagającego. Dlatego proponuję Ci danie na bazie składników dostępnych wszędzie.

Kasza gryczana z cukinią i tofu jest daniem nie skomplikowanym a jednocześnie bardzo pysznym i sytym.

Składniki:

  • kasza gryczana palona (100 g),
  • 1 cukinia,
  • 1/2 paczki pokrojonego marynowanego tofu (można kupić gotowy w markecie lub zrobić samemu),
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól, pieprz, czosnek niedźwiedzi,
  • 1-2 łyżki oleju.

Wykonanie:

Kaszę wypłucz, ugotuj w podwójnej ilości wody (nie mieszając jej, wystarczy, że będzie się gotowała pod przykryciem do momentu aż wchłonie całą wodę). Podczas gdy kasza się gotuje umyj cukinię, przekrój ją wzdłuż na pół i znów na pół by uzyskać 4 długie paski. Pokrój je w plastry o grubości ok 0,5 cm. Tofu wyjmij z opakowania, podziel je, czosnek obierz i pokrój w plastry. Na niedużej ilości oleju przesmaż cukinię wraz z tofu i czosnkiem do momentu aż tofu zmięknie. Przypraw do smaku solą , pieprzem i czosnkiem niedźwiedzim. Na talerzu ułóż ugotowaną kaszę, a na nią wyłóż cukinię z tofu. Możesz dodatkowo posypać danie szczypiorkiem, natką lub inną zielenizną. Myślę, że ta kasza gryczana z cukinią i tofu zaspokoi nawet wybredne podniebienie 🙂

kasza gryczana z cukinią i tofu
kasza gryczana z cukinią i tofu

kasza gryczana z cukinią i tofu

Smacznego!!!

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

print

Podziel się swoją opinią
Edyta Stępczyńska
Edyta Stępczyńska

Szefowa kuchni, weganka, blogerka. Autorka "Wegańskiej Kuchni Polskiej".

Artykuły: 692

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *