Kiedyś na imprezach królowała sałatka ryżowa z kurczakiem, ostatnio zrobiłam inspirowaną nią sałatkę która na 100% jest lepsza niż ta z mięsem. Jest tylko mało urodziwa ale najważniejszy jest smak 🙂 Fajne w niej jest to, że możemy wykorzystać ryż który mamy ugotowany wcześniej 🙂
Składniki:
- ok 1 szklanki ugotowanego ryżu,
- kilka plastrów ananasa (ilość zależy od tego czy chcemy żeby sałatka była bardziej słodka) – świeżego lub z puszki,
- 1/2 puszki kukurydzy,
- 1 tofu wędzone,
- 1/2 czerwonej cebuli,
- ew. 3 łyżki groszku,
- wegański majonez – ilość jaka nas satysfakcjonuje – jedni lubią bardziej mokre sałatki inni mniej,
- sól, pieprz.
Wykonanie:
Tofu kroimy w kostkę i smażymy do zbrązowienia, odstawiamy do ostygnięcia. Ananasa kroimy na mniejsze kawałki, cebulę w cienkie piórka. W misce mieszamy ryż (ugotowany na sypko), cebulę, kukurydzę, ananasa, groszek i tofu, dodajemy majonez, trochę pieprzu, delikatnie mieszamy, próbujemy, ew dosalamy. Najlepiej smakuje po odstawieniu na jakiś czas, aż smaki się przegryzą.
Smacznego!!!
Przepisy na majonez znajdziecie tutaj:
https://zakreconywegeobiad.pl/salatka-jarzynowa-na-bogato-z-majonezem-fasolowym/