Sałatka ryżowa z ananasem, tofu i majonezem

Kiedyś na imprezach królowała sałatka ryżowa z kurczakiem, ostatnio zrobiłam inspirowaną nią sałatkę która na 100% jest lepsza niż ta z mięsem. Jest tylko mało urodziwa ale najważniejszy jest smak 🙂 Fajne w niej jest to, że możemy wykorzystać ryż który mamy ugotowany wcześniej 🙂

Składniki:

  • ok 1 szklanki ugotowanego ryżu,
  • kilka plastrów ananasa (ilość zależy od tego czy chcemy żeby sałatka była bardziej słodka) – świeżego lub z puszki,
  • 1/2 puszki kukurydzy,
  • 1 tofu wędzone,
  • 1/2 czerwonej cebuli,
  • ew. 3 łyżki groszku,
  • wegański majonez – ilość jaka nas satysfakcjonuje – jedni lubią bardziej mokre sałatki inni mniej,
  • sól, pieprz.

Wykonanie:

Tofu kroimy w kostkę i smażymy do zbrązowienia, odstawiamy do ostygnięcia. Ananasa kroimy na mniejsze kawałki, cebulę w cienkie piórka. W misce mieszamy ryż (ugotowany na sypko), cebulę, kukurydzę, ananasa, groszek i tofu, dodajemy majonez, trochę pieprzu, delikatnie mieszamy, próbujemy, ew dosalamy. Najlepiej smakuje po odstawieniu na jakiś czas, aż smaki się przegryzą.

img_1236

Smacznego!!!

Przepisy na majonez znajdziecie tutaj:

Mus czekoladowy z borówkami i figami

Wegański majonez ze słonecznika

Oszukany majonez lub sos amerykański – z makaronu

https://zakreconywegeobiad.pl/salatka-jarzynowa-na-bogato-z-majonezem-fasolowym/

print

Podziel się swoją opinią
Edyta Stępczyńska
Edyta Stępczyńska

Szefowa kuchni, weganka, blogerka. Autorka "Wegańskiej Kuchni Polskiej".

Artykuły: 692

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *