Szybka zupa miso na bulionie Amandin

Szybka zupa miso na bulionie Amandin

Często nie mamy czasu na długie stanie „przy garach” pomocne mogą być wtedy gotowe półprodukty, ale nie wysoko przetworzone z samą chemią a dobre jakościowo buliony w płynie. W Polsce nie są jeszcze zbyt znane, przodują buliony w kostkach, przepełnione tym czego nie chcemy.

W moje ręce trafiły buliony hiszpańskiej produkcji marki AMANDIN, organiczne z bardzo dobrym składem. W sprzedaży jest kilka smaków tych bulionów (wszystkie wegańskie): warzywny, cebulowy, miso, orientalny. Buliony te są dostępne w sklepach internetowych i stacjonarnych ze zdrową żywnością.

Z braku czasu postanowiłam wykorzystać bulion miso do zrobienia szybkiej zupy miso i przy okazji spróbować „jak to smakuje” i czy w ogóle stało obok miso 😉

Składniki:

  • 1 l bulionu miso ANAMNDIN,
  • garść drobnych kawałków grzybów mun,
  • 2 płaty glonów nori (tych do sushi),
  • 2 – 3 marchewki,
  • por o długości ok 5 cm,
  • 2 – 3 liście kapusty pekińskiej,
  • garść makaronu ryżowego lub sojowego,
  • sos sojowy do smaku,
  • sezam,
  • szczypior,
  • tofu wędzone (ok 200 g).

Wykonanie:

Bulion wlać do garnka, dodać do niego grzyby mun, chwile gotować. Marchewkę pokroić obieraczką do warzyw na cienkie paski, pora pokroić w zapałki dodać do garnka. Porwać na małe kawałki glony wrzucić do zupy. Gdy już warzywa będą miękkie dodać do nich makaron i pokrojoną w paski kapustę, zmniejszyć gaz i chwilę podgrzewać aż makaron będzie miękki, przyprawić do smaku sosem sojowym i ostrą papryką o ile lubimy. Tofu pokroić w kostkę i usmażyć na złoto na niewielkiej ilości oleju. Rozlać zupę do misek, posypać, szczypiorkiem, sezamem i tofu, zjadać póki gorące.
Ta zupa jest obłędna, prawdziwe miso. Dodałam do smaku odrobinę sosu sojowego bo była mało słona (wg mnie) i nic innego nie potrzebowałam, bulion dał tak wyraźny smak miso, że niczego więcej nie potrzebowałam.
Oczywiście możecie też tą zupę zrobić „na wodzie” i na koniec dodać rozmieszaną pastę miso, ale jak można sobie życie ułatwić nie tracąc przy tym na smaku, to dlaczego nie 🙂

Dla zainteresowanych skład bulionu AMANDIN: woda, miso 7% (soja, brązowy ryż, sól morska), cebula, algi morskie Wakame 0,2% Surowce pochodzą z rolnictwa ekologicznego.

IMG_0796 (2)

Smacznego!!!

Jeśli w  Waszych sklepach nie ma produktów AMANDIN, poproście sprzedawcę by się skontaktował z VEGAMARKET

logo-2016-35x29,9